Leltározás - 2012.augusztus

A 3/1975.KM-PM számú rendeletnek megfelelően a könyvtár az állomány ellenőrzését 2012. augusztus 1-jén kezdte meg.

Az ellenőrzést 3 évente kell végrehajtani. Az utolsó időszaki állomány ellenőrzés 2009 júliusában volt. A leltározás 2012. augusztus 31-ig tartott napi 8 órában.

A leltározásban részt vettek:
- Hódi Erika könyvtáros
- Szani Bálintné részmunkaidős dolgozó (a leltár idejére 8 órás alkalmazott)
- Tóth Kitti megbízási szerződés keretében foglalkoztatott könyvtár szakos egyetemi hallgató
- Pekár Pál részmunkaidős adminisztratív dolgozó

Az állomány ellenőrzésének menete
Az állomány ellenőrzését manuálisan végeztük el, amely folyamat során a dokumentumok leltári számát egyeztettük a raktári lapokkal.
Az ellenőrzés mértéke teljes körű volt, a könyvtárban található valamennyi dokumentumra, a kölcsönzésben kint lévőekre is kiterjedt.
A hiányzó könyvek keresése után elkészült a hiányjegyzék, amely tartalmazza a hiányzó dokumentumok leltárszámát és a könyv adatait.

A 2012. év leltározásakor megjelent hiány

Felnőtt könyvtár:

Szakirodalom: 36 db, szépirodalom: 14 db = 50 db kötet
Gyermekkönyvtár:

Szakirodalom: 156 db kötet + 1 hangdokumentum, szépirodalom: 8 db = 164 db kötet + 1 hangdokumentum

Raktári hiány:
Szakirodalom: 10 db, szépirodalom: 20 db kötet = 30 db kötet

Az összes hiány:

214 db kötet (könyvtári állomány) + 30 db kötet (raktári állomány) + 1 hangdokumentum

A hiányról

A 2012. évben végzett leltár alkalmával kapott hiányt lappangóként kezeljük, ezt az elkészített leltári hiányjegyzékben feltüntettük, és az állományból –fokozatosan- töröljük majd.

A záró jegyzőkönyvben és a hiányjegyzékben megállapított nagy leltári hiány miatt intézkedési terv elkészítésére volt szükség.

Az Intézkedési terv tartalma, menete

A gyermekek írásbeli felszólítást kaptak 2012. szeptember 04-én az iskolában tanító pedagógusoktól. Az otthon megkerült könyveket a gyermekek büntetés nélkül 2012. szeptember 18-ig adhatták le a Gyermekkönyvtárban.
A felnőtt olvasók részére a Felnőtt könyvtárban 2012. szeptember 04-én helyeztük el jól látható helyre a felszólítást. A felnőtt olvasóknak szeptember 28-ig lehetett büntetés nélkül a megtalált könyveket visszahozniuk a Felnőtt könyvtárba.

Az intézkedési terv várható eredménye

A leltározás folyamán hiányként jelentkező könyvek számának csökkenése volt. Sajnos azonban csak kevés könyv került vissza a könyvtárba.

Kérünk minden kedves jelenlegi és leendő könyvtárhasználót, olvasót, hogy nagyon vigyázzanak a könyvtárban megtalálható szépirodalmi és szakirodalmi könyvekre, valamint a kikölcsönzött kötetekre, hiszen a könyvtár közös kincsünk, együtt kell vigyáznunk a könyvtári könyvekre, hiszen a könyv örök érték marad folyamatosan változó, fejlődő, rohanó világunkban is.


  Kulturális Hírek,
  Rendezvények  
Közhasznú információk
 Nagyszénás

 Gádoros

 Orosháza